S-a lansat Windows 10 Insider Preview Build 17704

Salutare, dragi insideri. Venim cu vești proaspete de pe blog-ul Windows Insider. Build-ul Insider 17704 a fost lansat de curând către insideri din Fast Ring și Skip Ahead.

Ce este nou în 17704?

 

Îmbunătățiri la Microsoft Edge

Microsoft Edge are un nou logo pentru versiunile BETA. Microsoft a introdus un nou logo pentru versiunile BETA ale Microsoft Edge. Acesta îi atenționează pe utilizatori că nu folosesc o versiune finală de Edge, care ar putea avea bug-uri. Acest logo apare doar în build-urile din programul Windows Insider.

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Schimbări de design. Microsoft Edge primește din ce în ce mai multe elemente de design Fluent. Veți putea observa schimbări la interfața de tab-uri, care de acum are un nou efect. Acesta este menit să pună mai bine în evidență tab-ul care este activ în browser.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Meniul de setări a fost regândit. În urma feedback-ului primit de la comunitate, Microsoft a regândit meniul de setări din Microsoft Edge. De acum, acesta este mai intuitiv, iar elemente sunt grupate în meniuri și submeniuri, similar cu ce vedem deja în alte browsere. Butoanele de New tab, New windows și New InPrivate window sunt de acum mai mari (probabil pentru a fi mai ușor de apăsat pentru cei cu ecrane tactile).

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Toolbar-ul este de acum customizabil. Începând cu acest build, din toolbar-ul browser-ului Edge se pot scoate sau adăuga iconițe. Iarăși, am mai văzut asta și pe alte browsere, dar e bine că funcția asta vine și pe Edge.

De acum, poți controla ce site-uri pot reda automat audio și video. De acum, în meniu de setări au fost adăugate controale pentru Adobe Flash, dar și pentru redarea automată de conținut audio-video. Pentru fiecare site în parte se pot face setări personalizate, după bunul plac al utilizatorilor.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

O nou iconiță pentru fișierele PDF. Microsoft Edge este vizualizatorul PDF default din Windows 10. Și exista și o iconiță care ne spunea asta. Dar Microsoft a decis să o schimbe și să scoată logo-ul Edge din ea. Mai jos sunt iconița veche (stânga) și cea nouă (dreapta)

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Skype pentru Windows 10 primește un update major

O experiență mai bună de apelare. De acum, apelurile pe Skype ar trebui să se audă mai bine și mai clar.

Snapshots. Am văzut chestia asta în aplicația de Android. Acum se pare că a venit și în aplicația de Windows 10. Atunci când sunteți într-o convorbire, veți putea face un screenshot al acelei convorbiri. Util dacă cineva dă un share-screen și arată ceva important, care trebuie imortalizat.

Un nou layoutÎn baza feedback-ului primit, s-au făcut îmbunătățiri la interfață. De acum și temele sunt mai ușor de personalizat din setări.

Share-screen mai ușor. De acum se poate face share-screen mai ușor. Doar trebuie să apăsați controalele din partea de sus a apelului.

 

Vezi mai bine video-urile în lumină puternică

În build-ul 17704 a fost introdusă o nouă setare pentru playback video. Astfel, folosindu-se senzorul de iluminare al device-ului se poate determina cantitatea de lumină din cameră. Astfel, poate fi ajustat nivelul de luminozitate al display-ului, în funcție de conținutul video. Puteți găsi setarea în o Settings > Apps > Video playback, “Adjust video based on lighting”. Pentru ca această funcție să fie activă, trebuie ca device-ul Windows să aibă un senzor de luminozitate.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

Și utilizatorii care nu sunt admini pot instala de acum font-uri

În Windows 10 1803, Microsoft permitea utilizatorilor standard instalarea de font-uri din Microsoft Store. De acum, funcționalitatea a fost extinsă și la font-urile descărcate din alte surse (în format .ttf de exemplu). Acum ele pot fi instalate cu un simplu click dreapta pe font și Install. Se pare că însă că ele vor fi disponibile doar pentru utilizatorul care le-a instalat. Pentru a fi disponibile system-wide pentru toți utilizatorii, va trebui să dați click pe Install for all users și să introduceți parola cont-ului de administrator.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Dacă font-ul se află într-o arhivă, va putea fi instalat cu dublu click și apoi cu click pe butonul Install.

 

Showing the font previewer with the install button, now available for non-admins.
Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Îmbunătățiri la comenzile contextuale din aplicațiile moderne

De acum, în aplicațiile moderne au fost actualizate meniurile contextuale de Cut, Copy, Paste și Select All. Acestea sunt mai ușor de folosit cu ecrane tactile. De asemenea, aceasta încorporează elementele de design Fluent.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Îmbunătățiri de securitate

Microsoft continuă să lucreze la îmbunătățirea zonei de securitate din setări. De acum zona Current threats din Virus & threat protection arată toate amenințările care necesită atenția utilizatorului.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Avem și o nouă setare de protecție, Block suspicious behaviors, care aduce o nouă tehnologie de securitate pentru toți utlizatorii de Windows 10. Este vorba de Windows Defender Exploit Guard attack surface reduction. Pentru a activa această setare, trebuie să mergeți la Virus & threat protection și să dați click pe Manage settings, cum arată și imaginea de mai jos.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

 

Din acest build înainte, apar schimbări în zona de aplicații blocate pentru acces la fișierele personale. De curând, Microsoft a introdus protecție anti-ransomware în Windows Defender. Astfel, erau protejate la scriere folderele din Windows, de către aplicații necunoscute. Se pare însă că au fost semnalate ceva probleme. Unele aplicații de încredere nu puteau scrie în folderele de user (Documents, Pictures, Music etc).

Când o aplicație este blocată, aceasta apare în lista de aplicații blocate recent. Dacă utilizatorul consideră că aplicația a fost blocată din greșeală, ea poate fi scoasă din listă. Setările pentru blocarea/deblocarea aplicațiilor se găsesc în zona de setări Ransomware protection din Windows Defender.

 

Sursă imagine: blogs.windows.com

Îmbunătățiri la Task Manager

Task Manager-ul include două noi tab-uri:

 • Power usage: Afișează aplicațiile care folosesc energie.
 • Power usage trend: Afișează care aplicații au folosit energie în ultimele 2 minute.
Sursă imagine: blogs.windows.com

Probleme rezolvate în acest build

 • S-au rezolvat problemele pe care unii insideri le aveau cu meniul de Start.
 • A fost reparat bug-ul care nu permitea apăsarea tastei ESC după folosirea combinație de taste Win+A pentru Action Center.
 • De acum se poate activa istoricul clipboard, folosind combinația de taste Win+V
 • Dacă aveți un dispozitiv pe care este activată scalarea DPI, de acum nu ar mai trebui să fie lag la accesarea Task View.
 • Au fost rezolvate problemele de text din Timeline.
 • A fost rezolvat și bug-ul din Cortana, unde nu puteau fi accesate rezultatele căutărilor.
 • A fost actualizată iconița Store din aplicația People, pentru a reflecta schimbarea făcută recent de Microsoft.
 • În Credential Manager a fost rezolvat bug-ul cu text alb pe fundal alb, când este activă tema dark.
 • Bug-ul în care File Explorer afișa incorect textul „Don’t use the index when searching…” a fost și el reparat.
 • S-au adăugat noi keyword-uri de căutare în aplicația Settings. De exemplu, dacă veți căuta de acum „rename”, veți găsi ca și rezultat „View your PC name”, de unde puteți schimba numele PC-ului vostru.
 • Aplicația Settings nu mai dă crash la schimbarea browser-ului implicit.
 • De acum, după reboot, nu se vor mai reseta setările pentru aplicații care au voie să ruleze în fundal.
 • După update-ul la acest build, bluetooth-ul ar trebui să meargă din nou. Pentru a rezolva această problemă, adaptor-ul bluetooth trebuie dezinstalat și reinstalat din Device Manager.
 • A fost reparată problema cu Game Bar care făcea crash pe sistemele x86.
 • Au fose separate setările Speech, Inking & typing, pentru o mai ușoară accesare.
 • A fost adăugat suport pentru DTS:X.
 • În Microsoft Edge se poate opri de acum preventiv sunetul pentru oricare dintre tab-urile deschise, chiar dacă acesta nu rulează audio în acel moment.
 • S-a rezolvat problema în care Microsoft Edge nu ieșea din full-screen atunci când pe un alt monitor era deschis Outlook.

 

Probleme existente în acest build

 • Microsoft lucrează la implementarea temei dark în File Explorer. Există totuși unele probleme care ar putea apărea în folosirea de zi cu zi, cum ar fi inconsistențe de culoare (suprafețe albe, când tema dark este activă).
 • Panourile de volum, rețea etc, nu au fundal acrilic.
 • Se lucrează la îmbunătățirea suportului pentru video HDR.
 • Aplicațiile care folosesc profile ICC ar putea afișa „Access Denied”.
 • Există probleme la scalarea text-ului, atunci când scalarea nu este setată la 100%.

 

Mai multe detalii despre noul Build 17704, găsiți aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată